domingo, 30 de julio de 2017

FEM ELS CÀRRECS




L'establiment de rutines és molt important a l'Educació Infantil. La manera de treballar-les al llarg del cicle canvia substancialment depenent de l'edat i les necessitats dels alumnes.
A l'últim curs, els xiquets i xiquetes han guanyat prou autonomia i independència, i a més a més, són més capaços de cooperar.

Enguany la meua aula era molt nombrosa (26 alumnes). Es tractava a més d'un grup prou actiu i inquiet, així que necessitaven molta acció i moviment.
Vaig reflexionar sobre el moment d'assemblea, de quina manera afrontar les diferents rutines que habitualment fem a les aules. Molt sovint, aquests moments es converteixen en l'antítesi d'allò que volem aconseguir. En el punt en què jo em trobava tots coneixien prou bé les rutines de passar llista, de calendari, l'oratge, etc. així que vaig fer un pas endavant i proporcionar una major autonomia als alumnes. Vaig distribuir a la totalitat de la classe en parelles de càrrecs. Cada parella assumia un càrrec que variava cada setmana. Al començament de la classe cada parella feia el seu càrrec. Posteriorment, a l'assemblea, en gran grup, ens dedicàvem a revisar si els càrrecs s'havien fet correctament, i procedíem a felicitar a cada parella si calia fer-ho.

D'aquesta manera, ens estalviàvem prolongar massa les rutines, ja que per exemple passar llista és una activitat molt extensa si a l'aula tenim molts alumnes. A més, ells ja reconeixien pràcticament tots els noms.

Les parelles es creaven de manera que pogueren ajudar-se mútuament, és a dir, que eren parelles heterogènies. I el temps de duració dels càrrecs es controlava mitjançant una aplicació de rellotge de sorra que posaven a la PDI, de manera que ells podien saber a cada moment quant de temps els restava per terminar. En acabar-se el temps, sonava un senyal acústic que indicava el moment de tornar a l'estora per començar l'assemblea.

L'experiència ha resultat positiva. Ha millorat el comportament a l'assemblea, ja que aquest moment l'hem dedicat a altres tipus d'activitats que impliquen la participació de tot el grup, no només de l'encarregat del dia. La seua capacitat d'escolta i d'atenció han millorat, en part per l'activitat inicial on podien moure's lliurement per l'aula. Així, després de revisar els càrrecs, féiem activitats de llengua o matemàtiques, cada dia, en gran grup, i podíem parlar una estona entre tots en començar el dia.

Els càrrecs proposats eren els següents:



- Passar llista: Com érem la classe dels monstres, els nostres noms estaven dins d'un monstre verd que presidia la nostra assemblea. Les targetes amb els noms en lletra lligada estaven enganxats amb velcro. Els xiquets havien de llevar les targetes dels alumnes que hi eren a casa i enganxar-los al cartell corresponent. A més, havien de dir quants xiquets i xiquetes eren a cada lloc.
- Jardiners: Al racó de natura teníem unes plantetes que portaren els xiquets i que cuidàvem. Com cada planta calia arruixar-la més o menys, férem una graella per recordar quines plantes calia arruixar cada dia. Una mena d'horari de reg.

- Ordre i neteja: Al començament del matí, els encarregats havien de revisar si calia agranar o netejar alguna part de la classe. Era una bona excusa per jugar amb les graneres de la classe o practicar aquesta destresa amb elles, segons es mire.

- Els matemàtics de la setmana havien d'omplir el tauler del número de hui. En aquest tauler, cada dia jo posava un número diferent. Ells havien de buscar la targeta amb el seu nom escrit, les targetes amb les quantitats expressades de diferents formes i omplir la graella de descomposició corresponent.

- Els meteoròlegs eren els encarregats d'observar i enregistrar l'oratge del dia. Buscar les targetes amb el nom escrit i el símbol corresponent, així com marcar en un registre mensual l'oratge del dia. 

- Els encarregats del calendari col·locaven el nostre Sully (de Monstres S.A), davant la porta del dia de la setmana que era. Ratllaven al calendari el dia de hui i després canviaven el nostre calendari per enregistrar la data.

- Els artistes de la setmana tenien una tasca diferent cada dia: dilluns (autoretrat), dimarts (retrat del company), dimecres (paisatge), dijous (bodegó), divendres (dibuix lliure).

- Els poetes de la setmana recitaven a l'assemblea les dites del mes i les poesies que estiguérem treballant durant eixa setmana.

- Els carters revisaven les cartes de la nostra bústia i les repartien. 

- Els encarregats de la biblioteca cuidaven que el racó estiguera ben endreçat i els llibres en bon estat. 

- La tasca d'aquests encarregats consisteix a vigilar que totes les jaquetes i utensilis dels xiquets estigueren ben penjats, i no hi haguera coses per terra. 




- Els encarregats d'ordenar els racons havien de revisar que els diferents materials estigueren ben ordenats i al seu racó corresponent. Ordenaven les prestatgeries. Tot havia d'estar al seu lloc!


- Els escriptors de la setmana havien de pensar cada dia una paraula que començara o continguera el so de la lletra que estàvem treballant, i després, compondre-la amb les lletres mòbils del racó de les paraules, fetes amb unes targetes que contenen tant la lletra de pal com la lligada, i que vaig descarregar al bloc 3,4 i 5.


Els alumnes s'han mostrat més motivats amb aquesta manera d'organitzar els moments de rutines, en comparació a la manera més tradicional. Tal vegada, comprenc que suposa un moment d'activitat i moviment que pot sorprendre a més d'un mestre, ja que és l'antítesi de com solem treballar les rutines. 26 xiquets i xiquetes fen coses alhora en un mateix moment genera soroll i un ambient que es pot confondre amb el caos, però que en realitat està prou organitzat. És important establir i recordar quines són les normes d'aquest moment, així com utilitzar recursos com el termòmetre de veu perquè a poc a poc es regulen. El reforç positiu en el moment d'assemblea mitjançant les felicitacions a cada parella si s'ha esforçat a fer la seua tasca és fonamental. Delimitar el temps i tindre el recolzament visual del rellotge de sorra i l'auditiu amb el senyal acústic m'han servit per què aquesta activitat fora més organitzada i profitosa.

De moment, ho he posat en pràctica només a l'aula de 5 anys, però pense que tal vegada es pot començar a treballar d'aquesta forma a partir del segon trimestre del curs de 4 anys.


domingo, 23 de julio de 2017

VOCABULARI SUPERHEROIS I SUPERHEROÏNES.


Al llarg de cada projecte posem a disposició dels xiquets/es un material per treballar el vocabulari relacionat. La majoria de l'alumnat d'enguany parla castellà a casa, de tal manera, que encara es fa més necessari el reforç amb targetes de vocabulari, per tal d'augmentar el seu lèxic.

Amb aquest material programaven diverses activitats:

- Presentació de les targetes a l'assemblea, a la manera de bits d'intel·ligència: Sembla que és una activitat monòtona i repetitiva, però als xiquets/es els agrada jugar a endevinar el nom de cada imatge. Es tracta d'un joc ràpid, de tan sols uns minuts, i és increïble, com aprenen paraules noves d'aquesta forma. A més, a més, treballem l'atenció visual, la memòria, la percepció...

- Formem frases amb les paraules de les targetes. En assemblea o bé, en grup xicotet, ens inventem frases on aparega una d'aquestes paraules.

- Fem endevinalles. Per torns intentem descriure la paraula sense dir el seu nom per tal que els altres puguen endevinar de què es tracta.

- Copiem paraules: amb lletres mòbils, amb estampació, escrivint-les...





Podeu descarregar aquest material ací. 




miércoles, 19 de julio de 2017

QUINS SÓN ELS SUPERHEROIS? RECERCA EN EQUIP.


QUÈ VOLEM SABER? 

Una vegada hem definit els coneixements previs dels alumnes, hem d'establir quins són els objectius del nostre projecte; quines coses són aquelles que els xiquets volen aprendre o volen fer respecte al tema triat.

En una altra sessió d'assemblea proposem una conversa que pren forma en un llistat de les intervencions de tots els alumnes. És important incloure també les nostres aportacions, com a membres de l'aula. Els adults som model, en aquest cas de reflexió i de curiositat. És important, també adonar-se que nosaltres no ho sabem tot. L'adult també com a model de recerca d'informació, amb inquietuds d'aprenentatge.

El resultat d'eixa sessió va ser el següent:



A partir d'eixe moment entrem en la FASE DE RECOPILACIÓ D'INFORMACIÓ. Demanem ajuda a les famílies, normalment a partir d'una nota elaborada pels mateixos alumnes. Els recordem que poden portar llibres, joguets, vídeos, etc. En definitiva, qualsevol material susceptible de formar part del nostre RACÓ DEL PROJECTE. També els demanen la seua participació directa a l'aula mitjançant tallers, jocs, propostes d'experimentació, visites...



Els alumnes varen anar portant de casa els seus superherois i superheroïnes.



RECERCA PER EQUIPS: ELS SUPERHEROIS I LES SUPERHEROÏNES DELS CÒMICS I LA TV.

Recopilant informació ens adonarem que quasi tots els superherois i les superheroïnes dels còmics i la TV tenien prou coses en comú:

- Una identitat de superheroi i una identitat secreta.
- Un tratge característic.
- Un logotipus.
- Un lema.

Amb els superherois i superheroïnes que ells coneixien vaig preparar un material prou visual on apareixia tota aquesta informació, com si es tractara d'una enciclopèdia de superherois. Cada equip va triar un superheroi. Calia que al seu full trobaren
la informació necessària per a omplir la fitxa següent:


El material que els vaig entregar als equips va ser aquest: 










Per equips, ens posarem a treballar! 


El resultat va ser aquest: 








OMPLIM UNA GRAELLA AMB LA INFORMACIÓ OBTINGUDA.

Durant altra sessió, i per consolidar allò que havíem aprés sobre els superherois dels còmics, vàrem omplir, en gran grup, una graella de doble entrada, amb la informació obtinguda a l'activitat anterior.



QUÈ HEM TREBALLAT?

Hem treballat els següents aspectes:

- La cooperació i la col·laboració. Els hem iniciat en el treball per equips, ajudant a superar el seu egocentrisme característic.
- El llenguatge oral: quan treballem en grups es fa imprescindible l'intercanvi verbal constant.
- Habilitats de recerca d'informació dins un text. L'estructuració visual del material i la fitxa està dissenyada per tal de facilitar aquesta tasca.
- Llenguatge escrit: valoració del llenguatge escrit com a transmissor de coneixements.
- Els logos: identificació de logotipus.



Malgrat les dificultats pròpies de la seua edat, l'experiència amb aquest tipus d'activitat va ser positiva. Els adults que hi érem a l'aula durant la sessió, els ajudàrem a anar gestionant els torns d'intervenció i activitat. La pràctica habitual d'activitats cooperatives ajuda a desenvolupar habilitats socials molt importants pel seu desenvolupament global. 







martes, 18 de julio de 2017

QUÈ SABEM DELS SUPERHEROIS I LES SUPERHEROÏNES?


La primera fase d'un projecte de treball suposa establir quins coneixements previs tenen els nostres alumnes.
La nostra manera de treballar enguany aquests coneixements previs ha sigut mitjançant la dinàmica d'equips cooperatius. Establíem, primer, en gran grup, la pregunta sobre la qual havíem de reflexionar, en aquest cas, quines coses sabem dels superherois i les superheroïnes.

Després, per equips de 4 alumnes, utilitzàvem la tècnica de Foli Giratori, de Spencer Kagan. Els repartia una pissarra blanca i un retolador velleda a cada equip. Per torns, tots els membres de l'equip anaven escrivint en la pissarra la seua aportació. Els amics l'ajudaven a escriure si era necessari. Jo els deia que podien escriure "com ells saben fer-ho", afavorint la seua escriptura espontània.

Una vegada tots els equips havien acabat d'escriure, els portaveus eixien a transmetre-ho a la resta d'amics de la classe.





El propòsit d'aquesta activitat a més d'obtenir informació sobre allò que saben ja del tema, és el de desenvolupar les seues capacitats de reflexió, d'escolta, d'ajuda als companys, d'espera del seu torn... Totes les respostes són valorades de tal manera que afavorim la seua autoestima. Desenvolupen, d'igual manera la responsabilitat i el valor de l'esforç.

I els resultats de la seua reflexió sobre els superherois i les superheroïnes va ser el següent:







En altra sessió d'assemblea férem un llistat de tots els superherois i superheroïnes que coneixien.

Ara ja estàvem preparats per a poder fer-nos la següent pregunta: quines coses volíem saber dels superherois i les superheroïnes?

viernes, 14 de julio de 2017

POESIA SUPERHEROIS I SUPERHEROÏNES


Al començament de curs, en assemblea, vaig preguntar als meus alumnes quines coses els agradaria saber, quins temes volien investigar. Un dels que va eixir ja durant aquella conversa, va ser el tema dels superherois i les superheroïnes.
Al final del primer trimestre vàrem iniciar aquest projecte de treball, fonamentat en les seues eleccions i els seus interessos.

Sempre treballem el llenguatge oral mitjançant poesies, endevinalles, cançons... Com era força difícil trobar aquesta mena de recursos literaris en relació als superherois, vaig inventar aquesta poesia que ací compartisc. Espere que us agrade!

Us contaré més activitats relacionades d'aquest interessant projecte pròximament.



jueves, 13 de julio de 2017

TREBALL PER RACONS A 5 ANYS


El treball per racons afavoreix l'autonomia dels alumnes. Es tracta d'una metodologia de treball que connecta amb les motivacions i la manera natural d'aprenentatge dels alumnes.
Organitzem els materials en diferents espais, segons les habilitats que volem que desenvolupen els xiquets i xiquetes, i també distribuïm els menuts en xicotets grups.

Podem organitzar sessions de racons de joc lliure o dirigit. A mi m'agrada combinar sessions dels dos tipus. Si proposem nosaltres les tasques o jocs a cada racó parlem de racons dirigits.

Cada nivell d'Educació Infantil té unes característiques concretes, així que les propostes i l'organització dels diferents racons s'ha d'adaptar a l'edat dels xiquets. Enguany, he sigut mestra a l'aula de 5 anys, així que us explicaré quina era la meua forma d'organitzar els racons.

RACONS ALS 5 ANYS.

Cada sessió contenia una proposta per a 6 racons de treball diferents, que podien ser un d'aquests:

- RACÓ DE LLETRES.
- RACÓ DE NÚMEROS.
- RACÓ DE JOC SIMBÒLIC.
- RACÓ DE NATURA.
- RACÓ DE PLÀSTICA.
- RACÓ DE DITS PRIMS.
- RACÓ D'ULLS ATENTS.
- RACÓ DE MÚSICA.

Amb els diferents materials i activitats de cada racó pretenem desenvolupar les intel·ligències múltiples proposades per H.Gadner. La idea és que l'alumne explore les seues capacitats, i treballar la globalitat dels individus.

La primera sessió es presenten les propostes i materials en gran grup. A l'aula hi ha un panell visible on de manera visual poden consultar quina activitat han de fer a cada racó.




Al panell dels grups poden consultar a quin racó han d'anar eixe dia.

Durant les següents sessions, fem, si cal un recordatori ràpid, encara que són capaços, de seguida, d'integrar quina és la dinàmica.

Abans de començar fem recordatori de quines són les normes del treball per racons:

- Mantenim un nivell de veu de grup. (Ho assenyalem al nostre "termòmetre de la veu".)
- Ens esforcem a fer la tasca proposada.
- Ajudem als companys.
- En acabar, podem jugar amb el material del racó que ens pertoca.
- Cuidem i ordenem el material.

EXEMPLE DE SESSIÓ DE TREBALL PER RACONS AL PRIMER TRIMESTRE.

RACÓ D'ART: Fem un autoretrat amb ceres molles damunt de paper de periòdic.


RACÓ DE DITS PRIMS: Seguim modelos amb els pintxos. 




RACÓ DE LLETRES: Estampem paraules del vocabulari de superherois. 


RACÓ D'ULLS ATENTS: Juguem al "LINCE".



RACÓ DE JOC SIMBÒLIC: Fem construccions i juguem amb els ninos a l'assemblea. 


Els xiquets gaudeixen molt amb aquesta manera de treballar. Era un dels moments més esperats del dia. Les propostes habitualment tenen un component més lúdic i de manipulació, que provoquen el seu interés i motivació.